Filety z halibuta z sosem chimichurri i pietruszką – jak przygotować ten zdrowy obiad?

Ryba powinna występować w naszym tygodniowych menu przynajmniej dwa razy. Warto zatem znać ciekawe przepisy, dzięki którym można ją przygotować na ostro, na słodko i w każdym inny sposób.

Jak poprawnie zrobić filety z halibuta z dodatkiem sosu chimichurri i natki pietruszki?

Filety z halibuta z dodatkiem sosu chimichurri i natki pietruszki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zamiast halibuta można tutaj wykorzystać każdą, inną białą rybę. Jest to prosty przepis, a jednocześnie smaczny i pożywny.

Składniki na filety z halibuta (porcje: 4):

  • 700g białej ryby (filet bez skóry)
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki siekanego szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól, pieprz

Wykonanie filetów z halibuta:

  1. Na początek przygotowujemy sos chimuchurri. Natkę pietruszki, obrany czosnek, oregano, ocet, papryczkę chili bez pestek oraz oliwę umieszczamy w kielichu blendera lub w malakserze. Rozdrabniany, aż do uzyskania pasty.
  2. Dodajemy do tego drobno posiekaną dymkę, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie.
    W przypadku, gdy nie mamy malaksera lub blendera, możemy wszystkie składniki drobno pokroić na desce, a potem wymieszać.
  3. Filet wybranej ryby kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z połową sosu chimuchurri.
  4. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy niewielką ilością tłuszczu. Układamy rybę tak, by zachować niewielkie odstępy między poszczególnymi kawałkami. W razie potrzeby możemy przygotować dwa naczynia na rybę.
  5. Rybę pieczemy bez przykrycia przez 15 min. w 220 stopniach C. Warto jednak przy tym kontrolować poziom wypieczenia. Każdy piekarnik może reagować inaczej. W przypadku małych, lepiej nastawić mniejsza temperaturę np. 200 st.
  6. Rybę podajemy w towarzystwie ziemniaków oraz fasolki szparagowej polanej sosem.