Jak przygotować pyszną i zdrową szakszukę?

Szakszuka to proste i bardzo szybkie danie, które idealnie sprawdzi się na letnie poranki. Słodkie pomidory i jajko to jakże proste, ale idealne połączenie, które podbije serca wielu osób.

Czego potrzeba do zrobienia szakszuki?

Bazą do zrobienia szakszuki są pomidory, najlepiej malinowe lub bawole serce, ale tak naprawdę każde będą dobre. Lato to moment, w którym pomidory są najlepsze, dlatego wakacyjna szakszuka to smak nie do podrobienia. Jednak szakszukę można zrobię też z pomidorami z puszki lub passatą. Drugim głównym składnikiem są jajka. Niżej pełna lista składników na jedną porcję.

  • 2-3 pomidory,
  • 2 jajka,
  • ząbek czosnku,
  • masło lub oliwa,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek,
  • świeże pieczywo.

Jak zrobić szakszukę?

Po pierwsze należy pozbyć się skórki z pomidora. Można spróbować obrać warzywo ręcznie, jednak nie zawsze się to udaje. Dobrą metodą jest wrzucenie pomidora do gorącej wody. Po kilku minutach wyciągamy go, a skórka odchodzi z łatwością.

Obrane pomidorki kroimy w mniejsze kawałki i pozbywamy się szypułek. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy czosnek. Dodajemy pomidory i dusimy do momentu uzyskania nieco gęstszej konsystencji. Zredukowane pomidory doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszając. Następnie wbijamy jajka i przyprawiamy je. Bez mieszania, czekamy aż jajka się zetną. Na patelnie można nałożyć przykrywkę, wówczas proces odbędzie się niech szybciej, a jajka będą mocniej ścięte.

Całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem lub innymi ulubionymi ziołami. Szakszuka najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni, z dodatkiem świeżego, chrupiącego pieczywa.