Dieta keto – czym jest i jakie ma zalety?

Ludzie od wieków wypróbowują różnego rodzaju diety, które mają im pomóc. Szczególnie gdy chodzi o zrzucanie zbędnych kilogramów.

Niektóre choroby także wymagają przejścia na inny styl żywienia. Dziś zatem przyjrzymy się lepiej diecie ketogenicznej.

Czym jest dieta keto?

Jest to dosyć radykalny sposób odżywiania, w którym dochodzi do zmienienia procesów metabolicznych. Eliminuje się tutaj produkty zbożowe na rzecz tłuszczy. Dodatkowo ogranicza się cukier i zastępuje się go większą ilością owoców i warzyw w diecie. W diecie keto na pierwszym miejscu są produkty bogate w tłuszcz, czyli tłuste mięsa, ryby, oleje, masło, orzechy, śmietana. Poleca się też korzystać z tłuszczów tłoczonych na zimno np. Olej sezamowy, kokosowy czy z awokado.

Zalety diety ketogenicznej

Przede wszystkim wpływa na zmniejszenie się tkanki tłuszczowej u człowieka. Pozytywnie wpływa też na pracę nerek, serca oraz innych układów i organów. Zmniejsza ciśnienie, obniża ryzyko wystąpienia udaru czy zawału serca. Dietę keto często zaleca się podczas leczenia i kontrolowania cukrzycy, choroby Alzheimera, Parkinsona, autyzmu, nowotworów mózgu i wielu innych.

Wady diety ketogenicznej

Nie jest to jednak dieta pozbawiona was. Trudno bowiem zaplanować zbilansowane posiłki z niską zawartością węglowodanów. Zmienienie nawyków żywieniowych także trwa dłuższy czas i często wymaga silnej woli. Jako że w tej diecie jest mniejsza ilość owoców i warzyw, należy zadbać o odpowiednią suplementację, która uzupełni te braki. Dlatego najlepiej podejmować sie jej po wcześniej konsultacji z lekarzem i dietetykiem i razem z nimi ustalić odpowiedni jadłospis.